Promisiunea unei cafele proaspete, păstrarea aromei familiare, dorite de la o ceașcă la alta și de la un pachet la altul este deopotrivă un deziderat pentru pasionați, dar și temă de studiu pentru cercetători și specialiști. Deloc întâmplător, deci, au fost definite metodele corecte de păstrare a cafelei, fie că e boabe sau măcinată, astfel încât calitățile sale să se rămână nealterate din momentul deschiderii pachetului, până la ultima ceașcă.
Din păcate, odată desigilat ambalajul, aroma intensă a cafelei tinde să se disipeze, dar există modalități de conservare care întârzie semnificativ acest proces.
Astfel, cel mai bun mod de a păstra cafeaua, boabe sau măcinată, este într-un colț umbros de cămară, într-o cutie opacă, de preferință metalică, închisă ermetic, ferită de căldură sau umiditate.
Specialiștii insistă că trebuie evitate recipentele de sticlă sau alte variante transparente, chiar dacă rațiunile estetice ale acestei alegeri sunt evidente. Sigur că un borcan cu boabe de cafea pe un raft aflat la vedere e un element de decor original și plăcut ochiului, dar poate nu merită… ”sacrificiul”. Lumina favorizează descompunerea uleiurilor esențiale, ceea ce înseamnă o cafea insipidă și poate chiar o dimineață ratată.
În frigider sau la temperatura camerei?
Specialiștii au tranșat disputa între partizanii păstrării cafelei la temperatura camerei și cei care consideră că trebuie să o țină în frigider, în favoarea primilor.
Argumentele sunt că păstrarea la rece a cafelei măcinate, care se folosește în fiecare zi, cauzează fluctuații de temperatură, ceea ce generează umezeală în recipient. După câteva repetări ale ciclului rece-cald cu aportul inevitabil de umezeală în recipient, cafeaua din ceașcă va dobândi un neplăcut gust de… carton. Cauza este, de asemenea, degradarea uleiului esențial al cafelei, cea care dă aroma și gustul bogat.
Sunt și situații în care e recomandată conservarea cafelei la rece: în caz că ați cumpărat o cantitate mai mare, congelarea pachetelor sigilate, înainte de folosire, prelungește prospețimea produsului. Totuși, odată desfăcut un pachet, e de preferat să fie consumată cafeaua în cel mult două săptămâni.
Studiază toate sortimentele de cafea din magazinul nostru: www.asterpremium.ro și bucură-te de experiența savurării unor cafele unice și greu de uitat!